سمنان، همچنان استانِ برتر در اهدای خون مستمر است

به گزارش بی‌رسانه، استان سمنان در برخی از شاخصه‌های اهدای خون، در رتبه‌های نخست کشوری قرار دارد. از آن جمله می‌توان به شاخص اهدای خون مستمر اشاره کرد که استان ما در این شاخص، در رتبه نخست کشور قرار دارد. آن‌چه می‌خوانید گفتگوی بی‌رسانه با محسن طاهریان، مدیرکل انتقال خون استان سمنان است. بی‌مقدمه شما را به مطالعه این گفتگو دعوت می‌کنیم:

بی‌رسانه: سال گذشته مدیرکل وقت انتقال خون اعلام کردند که درباره آمار پایین اهدای خون بانوان، پژوهش خواهیم کرد؛ آیا این اتفاق افتاد؟

بین 5 تا 6 درصد از مجموع اهدای خون در استان، به بانوان اختصاص دارد. این آمارِ بسیار پایین دلایل متنوعی دارد که یکی از آن‌ها می‌تواند ترس بانوان از اهدای خون باشد. برخی از بانوان احساس می‌کنند که اهدای خون کم‌خونی را تشدید می‌کند. سازمان انتقال خون در قالب یک طرح پژوهشی درباره آمار پایین اهدای خون بانوان در حال پژوهش است.

در استان‌های مختلف هم اقدامات فراوانی در این حوزه صورت گرفته است و برخی استان‌ها نظیر اردبیل در جذب اهدای خون بانوان موفق بوده‌اند. ما نیز تا حد توان با ارتباط‌گیری با سمن‌ها، بسیج بانوان و دفتر امور بانوان استانداری رایزنی‌هایی کرده‌ایم اما هنوز درصد اهدای خون بانوان در استان پایین است. بانوان استان باید بدانند که زمانی که برای اهدای خون مراجعه می‌کنند، توسط پزشک مورد مشاوره قرار می‌گیرند و اگر مشکلی مثل کم‌خونی داشته باشند، خود پزشک از اهدای خون آن‌ها ممانعت می‌کند.

بنابراین بانوان نباید این دغدغه را داشته باشند که اهدای خون باعث بروز مشکلاتی برای آن‌ها شود. جذب بانوان علاوه بر این که آمار اهدای خون را افزایش می‌دهد، زمینه‌های فرهنگ‌سازی برای اهدای خون را نیز فراهم می‌کند. یک مادر اهداکننده خون می‌تواند همسر و فرزندان را به اهدای خون ترغیب کند؛ لذا برای ما اهمیت دارد که با کمک رسانه‌ها برای جذب اهدای خون بانوان تلاش کنیم.

اهدای خون آقایان و بانوان هیچ تفاوتی با هم ندارد و هیچ مشکلی را برای بانوان ایجاد نمی‌کند.

بی‌رسانه: وضعیت استان سمنان از نظر اهدای خون مستمر چگونه است؟

افرادی که در سال بیش از 2 بار خون اهدا می‌کنند، در زمره اهداکنندگان مستمر خون قرار می‌گیرند. به دلیل آزمایشاتی که روی خون این افراد انجام می‌شود و در واقع پایش خون افراد، می‌توان گفت که این افراد خون سالم‌تری دارند. در حال حاضر بیش از 70 درصد از اهداکنندگان خون در استان، اهداکنندگان مستمر هستند و ما از این نظر رتبه نخست را در کشور داریم.

بی‌رسانه: با توجه به دیتابیسی که احتمالا از وضعیت خون مردم استان دارید، آیا در حوزه شاخص‌های سلامت خون، بین استان‌های کشور رتبه‌بندی وجود دارد؟

خیر، چنین چیزی نداریم؛ یعنی نمی‌توان گفت که خون مردم استان سمنان از خون مردم استان دیگری سالم‌تر است. رسالت انتقال خون، تأمین خون سالم و کافی است. در حوزه کفایت، وضعیت مطلوبی داریم و 50 درصد از خون‌های اهدایی در استان به دیگر استان‌ها به ویژه سیستان و بلوچستان می‌رود. در حوزه سلامت خون نیز 4 آزمایش اصلی بر روی خون اهداکنندگان انجام می‌شود: اچ‌آی‌وی، اچ‌سی‌ای، اچ‌وی‌اس و آرپی‌آر.

این 4 آزمایش روی خون اهداکنندگان انجام می‌شود و خون اهدایی از هر نظر سالم خواهد بود. تعداد بسیار اندکی-کم‌تر از انگشتان یک دست- احتمال آلودگی در خون اهداکنندگان وجود دارد. از اهدای خون افراد پرخطر اساسا جلوگیری می‌شود. در مجموع می‌توان انتقال خون می‌کوشد سالم‌ترین خون‌ها را به مراکز درمانی برساند.

بی‌رسانه: از ابتدای شیوع کرونا تا امروز، چند نفر از بهبودیافتگان کرونا پلاسما اهدا کردند؟

از ابتدای سال تا پایان شهریور، 51 نفر از بهبودیافتگان کرونا، پلاسما اهدا کردند. سال گذشته مردم از اهدای پلاسما و مراکز درمانی از دریافت پلاسما استقبال خوبی داشتند. امسال از این استقبال‌ها کاسته شده است؛ شاید یکی از دلایل آن این بود داروهای ضدکرونا بیش‌تر در دسترس بود و پزشکان اعتقاد داشتند که این داروها موثرتر است. از ابتدای شیوع کرونا تا امروز نزدیک به یکهزار نفر برای اهدای پلاسما مراجعه کرده‌اند.

بی‌رسانه: طبق آمارهای جهانی، 20 تا 25 درصد از مراجعه‌کنندگان برای انتقال خون، ریجکت می‌شوند. در استان ما این درصد به چه صورتی است؟

در استان سمنان هم میزان ریجکت در همین حدود است. علت ریجکت، حفظ سلامت خون‌های اهدایی است. برخی به دلیل حجامت، برخی به دلیل مصرف داروهای هورمونی یا برخی داروهای خاص دیگر، برخی به دلیل خالکوبی و برخی دیگر به دلیل رفتارهای پرخطر. در میان این عوامل، بیش‌ترین فراوانی مربوط به مصرف داروها و حجامت است.

بی‌رسانه: آیا در مجموعه فرایندهای اهدای خون، فرایندی وجود دارد که بابت آن به مردم پول بپردازید؟

خیر؛ اهدای خون تماما با انگیزه‌های انسان‌دوستانه صورت می‌گیرد.

بی‌رسانه: اگر کسی در دورترین نقاط استان بخواهد خون اهدا کند، باید چقدر مسافت را طی کند؟

ما 4 پایگاه اصلی انتقال خون در سمنان، شاهرود، دامغان و گرمسار داریم. به دلیل حفظ کیفیت خون، ما ایستگاه سیار نداریم. وضعیت اهدای خون در استان ما مطلوب است. ما با کمبود خون مواجه نیستیم که بخواهیم از تیم‌های سیار استفاده کنیم.

بی‌رسانه: کسری بودجه شما در استان چقدر است؟

کمبود اعتبارات، یکی از مشکلات همیشگی ماست. با توجه به گرانی‌های اخیر و افزایش نرخ ارز که به تبع، سبب افزایش شدید قیمت اقلام مصرفی انتقال خون شده است. امسال دست‌کم بین 600 تا 700 میلیون تومان کسری بودجه داریم. با جبران این کسری، خدماتی که می‌توانیم به اهداکنندگان ارائه کنیم، خدمات مطلوب‌تری خواهد بود. اولویت ما باید تأمین اقلام مصرفی اهدای خون باشد.

بی‌رسانه: اگر بخواهید یکی از مقامات استان را خطاب قرار دهید و از او درخواستی داشته باشید، آن فرد چه کسی و آن درخواست چه چیزی خواهد بود؟

انتقال خون یک سازمان حساس و حیاتی است و چیزی را تولید می‌کند که هیچ جایگزینی برای آن وجود ندارد. امیدوارم مقامات استان در بحث اعتبارات، نگاه ویژه‌ای به استان سمنان داشته باشند.

بی‌رسانه: در شش‌ماهه نخست امسال، چند نفر در استان سمنان خون اهدا کردند؟

در شش‌ماهه نخست امسال 18 هزار و 972 نفر به انتقال خون استان مراجعه کرده‌اند که از این تعداد 15 هزار و 288 نفر موفق به اهدای خون شدند؛ از این تعداد 14 هزار 412 نفر آقا و 876 نفر خانم بودند. از 155 هزار و 288 نفر اهداکننده، 10 هزار و 661 نفر اهداکننده مستمر بوده‌اند. 81 واحد پلاکت فرزین نیز در این شش ماه اهدا شده است.

بی‌رسانه: در سال حداکثر چند بار می‌توان خون اهدا کرد؟ آیا خون دادن برای سلامتی افراد مفید است؟

آقایان در سال تا 4 بار و خانم‌ها تا 3 بار می‌توانند اهدای خون داشته باشند. اهدای خون اقدامی خداپسندانه و خیرخواهانه است و مزیت آن نجات جان انسان است. خون دادن باعث ورود خون تازه به بدن می‌شود. 450 سی‌سی خون اهدایی ظرف 24 ساعت جایگزین می‌شود. اما فایده اصلی اهدای خون در راستای اهداف انسان‌دوستانه است.

انتهای پیام/ح

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *